Anguish: ”Vi ökade tempot på hela låten för att att den skulle få plats”

Anguish heter bandet. The Veil heter låten. Jag har lyssnat på den två veckor i sträck – ett perfekt, dystert soundtrack till att dra tunga saker med rep, hämtat från debutalbumet Through the Archdemon’s Head. Ni kan höra den strömmad här, och ni kan gilla bandet här. Gitarristen David berättar för Bara Metal hur låten kom till:

– När jag skulle skriva The Veil, så var jag fast besluten om att låten aldrig skulle öka i tempo, så jag skrev alla riff rakt av i samma tempo hela låten rakt igenom. Jag började först med introriffet och resten föll sig naturligt. Det riffet var så känslosamt i sig, så det passade perfekt att bara börja låten med en ensam gitarr och köra riffet två gånger.

Berätta om den inlevelsefulla sångstilen, och körpartiet som hänger med gitarrmelodin – varför just på The Veil?
– Tja, körsång kan ju vara snyggt, men det hade inte varit snyggt om vi lagt det på varenda låt, men på riffet i The Veil funkar det utmärkt, så därför la vi bara det på den låten.
– Sångstilen föll sig naturligt eftersom hela låten är så dramatisk.

Vad skiljer The Veil på albumet från den versionen som finns på splitten med Black Oath som kom ut 2011?
– Låten var från början skriven till albumet, men när Black Oath ville göra en split så valde vi den låten. Men då fick den inte vara längre än 6 minunter på 7″ vinylen, så vi ökade tempot på hela låten för att att den skulle få plats – ha ha! [På albumet är The Veil inklusive outro 8 min/Bara Metal]
– Det är väl den största skillnaden. Sen är albumversionen mycket mer välproducerad i och med att vi spelade in och producerade The Veil på splitten själva.

Det skumma outrot – jag kommer att tänka Dario Argentos Tenebre. Är det samplat från någon film, till exempel det där bubbliga ljudet?
– Det är en ambient-komposition som är skriven och spelad av våran sångare J.Dee. Vi vill att lyssnaren ska få höra något väldigt mystiskt och skumt.  Jag tror det är en syntheffekt som han har använt för att få dom droppande ljuden.

– Förresten, på cd-versionen är det ett outro till The Veil och på LP-versionen är det intro till låten Morbid Castle. LP:n är en dubbel-LP så Morbid Castle kommer ligga på en egen sida med tanke på sina tolv minuter, så då kommer introt ligga på samma sida.

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: