Dekisfaktor störst anledning till pinsamheten Lulu

Lou Reed och Metallica har dragit ut den där snuttiga 30-sekundersplågan de släppte förra veckan till en hel låt. Självklart är det fruktansvärt dåligt. Det väcker också en del frågor, som bäst besvaras med tre faktorer:

Faktor Publik: Varför vill Lou Reed göra detta ihop med Metallica? Varför inte med något liiiiitet mindre band, så som Stone Temple Pilots (som i somras ändå trots allt spelade en Lou Reed-cover).

Svar: För att Metallica är störst och ger mest genomslag, bara tittar- och publiksiffrorna från Sverige i somras säger allt. Hur många kommer på en Lou Reed-konsert? 453 pers och hans flickvän? Lou Reed behöver hjälp i sin karriär (se Faktor Dekis), och är smart nog att utnyttja de som kan hjälpa honom.  Metallica har jättemycket publik. Verkligen jättemycket. Sa jag mycket? Jag menar jättemycket.

Faktor Dekis: Vad skulle ha hänt om Lou Reed dök upp med detta låtmaterial till Metallica runt 1985? ”Hej, vill ni göra ett album med mig där jag låtsassjunger med nasalröst?”

Svar: Metallica hade artigt tackat nej. Gruppen, som nota bene på den tiden inte bar solglasögon, kunde då skriva tidlösa metallåtar som har gjort intryck på en hel värld. De var på väg mot sitt bästa album någonsin, Master of Puppets (eller om de precis hade gjort sitt bästa), och delar av världen låg för deras i fötter i en musikstil som de flesta inte förstod. Inklusive Lou Reed. Idag har Metallica blivit folkliga och ett Monopolspel. Musikmässigt – inte publikmässigt – är de lika dekis som Lou Reed.

Faktor Desperat Nytändning: Så varför tackar Metallica ja? Varför vågar ingen i gruppen (läs James och Lars) säga, ”Du, Lou, det här är ganska dåligt”?

Svar: För att Metallica anno 2011 inte heller själva kan skriva bra musik (se Faktor Dekis). De har sedan ganska lång tid tillbaka tappat förmågan att skriva riff, och lever livemässigt på fantastiska låtar som skrevs mellan 1981-1991 (nu är jag generös). Metallica behöver ruska om sig själva och få nya input. Detta är en sådan chans, även jag klassar det mer som en risk.

Etiketter: , , ,

Ett svar to “Dekisfaktor störst anledning till pinsamheten Lulu”

  1. Niclas Says:

    Tycker personligen att det här samarbetet hade kunnat vara mer intressant, men nu är det ju bara EN låt man fått höra. Förstår dock att Metallica gör det här. Precis som snacket i SKoM, där Q Prime pratar kring anledningen att gå ur sängen som stor rockstjärna med miljoner dollar på banken. De måste ju utmana sig själva och se vad det kan leda till oavsett vad fansen tycker och vill. Dessutom har de råd att göra det, för folk kommer ändå fortsätta strömma till deras konserter oavsett vad de hittar på i studion. På samma sätt som folk strömmar till Stones, U2, Maiden eller AC/DC. De banden skulle aldrig mer behöva ge ut ett album, för de kommer alltd kunna sälja ut stora arenor. Det Metallica gör är vågat och riskfyllt och det är väl därför de gör det, oavsett om fansen omfamnar det eller spolar ner det i toaletten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: