Ghost live – förbannat kul eller enformigt till förbannelse?

Ghost. Live. Tydligen kluvet.

Jag är till mig av förtjusning efter att ha sett Ghost live på Malmöfestivalen, mycket eftersom jag älskar det teatraliska och det tillgjorda. Jag njuter av Eyes Wide Shut-introt, av det mystiska, av att se sångaren Papa Emeritus kongeliga vinkningar och försök till andaktsfulla rörelser (för att inte tala om när han i smyg lyfter på skruden via kragen för att få in lite kall luft). Eller när han tar emot publikens jubel på en nedsläckt scen efter tre låtar och publiken längst fram skanderar ”Tobbe!” ”Tobbe!” var på den gode Papa Emeritus förskräckt backar och viftar igång sina musiker. Stor humor.

Mitt sällskap däremot, tyckte imagen höll för en låt, att munkkåpor och kardinalklädd sångare hämmade energin i musiken, och att imagen reducerade scenframträdandet till fjanteri utan finess.

Och i längden kanske hon har rätt? Hur ska Ghost lösa sina liveframträdanden i framtiden? Behöver de ändra ett – i mina ögon – vinnande koncept? Samma sak, eller något nytt, mer energifullt? Har ni åsikter, så skriv i kommentarsfältet. Jag för min del gillar vad de gör idag, det behövs teater i metal-Sverige, rå rock och svettiga t-shirts gör så många andra band.

MER GHOST: Skånskans recension av konserten här. Läs Sydsvenskans hyllning till bandet från Sweden Rock här. Vill du på eget bevåg kika in bakom maskeringen, läs Bara Metals inlägg från i vintras.

”Sommarens sista ritual:”

En sak till – ett band som har så många bra egna låtar behöver verkligen inte ta till en tveksam cover på Here Comes the Sun (på filmen nedan) Däremot får de gärna komma ut och köra extranummer.

Etiketter: , , ,

12 svar to “Ghost live – förbannat kul eller enformigt till förbannelse?”

 1. Markus Says:

  Ghost var riktigt bra, tycker verkligen inte att de ska ändra något.

  Rekommenderar:
  http://www.youtube.com/watch?v=G6hbh-3y4QI (Ritual)
  http://www.youtube.com/watch?v=padsap585h4 (Here Comes The Sun)

 2. Svealandet (@Svealandet) Says:

  Here comes the sun är ju en underbar ironisk twist på allt djävulsmörker. Det är som att låten säger ‘föreställningen är över, mörkret skingras och allt är tryggt igen’. If we shadows have offended, think but this and all is mended; that you have but slumbered here while these visions did appear

 3. Peasly Persson Says:

  Jag tyckte det var en kanonspelning. Lite nytt behövs bland alla dubbelpedaler & growlande sångare. Tänkte på låtvalet med ” Here comes the sun” . Eftersom det var spädbarnsskrik i början så tror jag dom menade Here comes the Son istället för solen. I låten nämns att snön sakta smälter när sonen kommer & då kan man ju undra vems son dom menar…..hehehe. Man får tolka fritt……

  • Bara metal Says:

   Aha! Du tänkte längre än jag. Får mig direkt att tänka vidare på Rosemary’s Baby, eller Born Again-omslaget med Black Sabbath. Överhuvudtaget fick jag lust att se skräckfilm efter Ghostspelningen, och det är en bra känsla.

 4. Åsa Says:

  Detta är inte min musik – men ok- här kommer mina åsikter ändå :-). Jag tyckte att det teatraliska blev tjatigt. Och jag tyckte Here comes the sun var en tråkigt cover istället. Ett fan bredvid mig påpekade att låtvalet var roligt för det var ironiskt. Men rent musikmässigt gör inte ironin det bättre. Musiken roligare än själva uppträdandet är min åsikt.

 5. Fredrik Says:

  Visst, man kan tycka vad man vill om låtvalet på covern, men det är samma som de spelade på Metaltown, och jag tror det hela ligger i att de hade en timmas speltid på båda ställena, och Opus är bara 35 min lång…

 6. TheMan Says:

  Here comes the sun finns även med som bonusspår på den japanska utgåvan av Opus Eponymous:

  • Bara metal Says:

   Ja, det är en rolig grej, går inte att ge ut en platta i Japan utan att ha ett bonusspår. Bra krävt av dem! Jag tycker ändå att Ghosts eget material är bättre än Harrisons låt, mycket på grund av att Ghost jobbar med riff, medan Here comes the sun bygger på sångmelodi. Därmed inte sagt att HCTS är en dålig låt.

 7. Peasly Persson Says:

  Introt på Malmöspelningen med fiol & baklängessång………Vad är det för ett stycke??? Man får så härliga rysningar till det. Måste bara ha den. Är det Eyes Wide Shut?? Inte filmen väl med mesiga Tom Kryssare…..?????

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: