Gormathon ger storyn bakom Skyrider: ”…lite hjältekänsla med typ en knuten näve”

På sitt skivbolag Supernova Records gav Gormathon förra året ut Skyrider som digitalsingel. Det råkar vara en svinbra låt, med en refräng som är omöjlig att inte gilla. Gitarristen Stefan Jonsson har har tagit sig tid att berätta hur låten kom till:

– Skyrider är från begynnelsen ett litet stycke gjort på akustisk gitarr. Jag spelade in den tvåstämmigt och tänkte att det kunde bli ett intro till nån låt, säger han.

– När den hade legat till sig ett tag så dammades den av och fick en helt ny skepnad, det vill säga det tänkta akustiska introt blev istället gitarrslingan i refrängen till Skyrider. Det var alltså refrängmelodin som skapades först. Det var inget som jag direkt hade planerat utan mer en slump då jag ville ha en låt i just det tempot och med en ganska trallvänlig refräng.

– Introriffet kom som en naturlig fortsättning på refrängen och versen och uppgången togs ner i tempo för att balansera upp hela låten. Sticket före solot är nog ett ganska typiskt, två-stämmigt Stefan-stick tror jag.

– Solot kom jag på med en gång när jag skrivit klart låten, till skillnad mot annars, då jag ofta sitter och nöter tills jag hittar det där, i mina öron, ”perfekta”.

– Sångsättet uppkom genom att jag och sångaren Tony slog våra kloka huvuden ihop och försökte hitta något med både lite growlstuk på versen, och utnyttja hans högre toner på refrängen. Texten kändes ganska självklar. Den skulle handla om något med fart och fläkt, lite hjältekänsla med typ en knuten näve.

Gormathons hemsida hittar du här.

MER METAL: Tidningar om Sweden Rock: ST, HD, GP, Expressen, DN (mest om Ozzy). Barometern vet vad Ozzy kostade. Aftonbladet om Nifelheim. P4 Kristianstad har intervjuat metaljournallister som är kritiska till utbudet på Sweden Rock. SkD har också skrivit om Sweden Rock, och det finns ett stort bildreportage från festivalen i Aftonbladet.

Annonser

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: