Hej då till gratislyssning av udda hårdrock

Spotifys grundare Daniel Ek skriver på deras blogg att gratislyssnandets era är över. Enkelt beskrivet:

1) En begränsningen på fem gånger per låt införs, sedan får du börja betala för musiken.
2) En tidsbegränsning på 10 timmar per månad införs.

Eftersom Spotify är väldigt bra på metal (Deathspell Omega och Anaal Nathrakh är fina kulturgärningar att ha i en katalog för ett företag som inte sysslar med public service) är jag lockad att gå över som köpkund.

Men att lägga till ytterligare en räkning på frilanslönen känns så där. På Spotifybloggen är kommentarerna blandade. En del tycker lätt det är värt pengarna, andra säger hej och tack, vi ses på grooveshark.com eller Youtube.

Varför gör Spotify detta? Antingen ger inte annonserna tillräckligt med pengar. Förmodligen är det påtryckningar från skivbolag/ägare som vill ha mer pengar snabbare. Kanske kan det komma ut något gott – Spotify kan möjligen få med större och populära grupper som inte är med idag (för vår del gäller det till exempel Metallica, AC/DC, Amon Amarth och Rammstein).

IDG har gjort en snabb ovetenskaplig läsarundersökning. Drygt hälften av runt 800 läsare tänker inte bli betalkunder enligt resultatet. Ni som har läst Bara Metal sedan i julas vet att den typen av undersökningar, när folk ska klicka ja eller nej eller gilla, inte betyder ett skit när det kommer till att verkligen göra sanning av det man tycker på nätet. Lex Anvil Aid.

Andra om detta: Kulturbloggen, GP och HD.

Etiketter:

4 svar to “Hej då till gratislyssning av udda hårdrock”

 1. Peter Olausson Says:

  49:- i månaden är ju faktiskt rätt lätt att spara in i månaden för att ha den här enorma tillgången till musik.

  Jag konsumerar såpass mycket Spotify att jag lätt kan betala 200:- i månaden så jag är för den här lösningen som dom gör nu.
  Hoppas att Amon Amarths plattor kommer tillbaks men jag köpte deras senaste så jag klarar mig ett tag 🙂

  • barametal Says:

   Jag håller egentligen med. Jag är visserligen för gratis under reklamtvång. Men kan också tänka mig att betala för att ha tillgång till ett så enormt metaliotek.

 2. Erik Johansson Says:

  Jag roade mig med att titta efter vad som erbjuds som gratislyssning på den största privata musiktrackern just nu av banden du nämner ovan.

  Album av Deathspell Omega: Infernal Battles, Inquisitors of Satan, Si Monumentum Requires, Circumspice, Fas – Ite, Maledicti, in Ignem Aeternum, Paracletus och ett antal EPs.

  Album av Anaal Nathrakh: The Codex Necro, Domine Non Es Dignus, Eschaton, Hell Is Empty And All The Devils Are Here, In the Constellation of the Black Widow och ett par EPs.

  Allt i lossless-format och 24bits vinylrippar på en del material. Och 320kbits och V0-mp3releaser.

  Det är väl bara att konstatera att piratscenen än så länge är bättre organiserad än de kommersiella alternativen och att gratislyssningen verkar bestå ett tag till…

 3. Erik Johansson Says:

  Av Amon Amarth: Surtur Rising, Twilight of the Thunder God, With Oden on Our Side, Fate of Norns, Versus the World, The Crusher, The Avenger, Once Sent From the Golden Hall, och två tidiga EPs: Sorrow Throughout the Nine Worlds och Thor Arise. Många av albumen tillgängliga både som originalrelease och deluxe/limited/digipak/promo-edition. Inte konstigt att folk fildelar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: