Born Again igen – Ian Gillan ger storyn bakom albumets bästa låt

Lite underlig är det. Att istället för att vänta till albumets 30-årsjubileum (2013) plötsligt släppa Born again i deluxe-version. Men skivbolaget Sanctuary har säkert sina anledningar.

Born again, med Ian Gillan på sång, är förvånansvärt odaterad – och känt för flera saker: bland annat hamnade låten Trashed på PMRCs skamlista. Albumet har också ett av världens fulaste albumomslag (Tony Iommi lär ha varit den ende som godkände det i  bandet). Jag minns att jag såg Van Halens 1984-omslag som nån sorts kontrast – demonbebis och ängelbebis.

Jag minns också att vi i det lilla metal-gäng jag hängde med tyckte titeln Disturbing the priest lät oerhört ondskefull – ackompanjerat till ett ondskefullt riff.

Idag, när jag läser på Ian Gillans hemsida har jag fått lära mig sanningen bakom titeln: Gillan och pojkarna spelade in i Manor Studio när en präst dök upp. Han berömde dem för musiken men la också försynt fram att hans kör hade svårt att öva. Gillan bad om ursäkt, och stängde dörren för att inte väsnas. Därefter anpassade de sitt studioschema efter körens sångschema.

Artiga brittiska hedersknyfflar, alltså. Så långt bort från ondska man kan komma.

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: